Raleighvallen
Door: Joep
Blijf op de hoogte en volg Joep
05 September 2006 | Suriname, Paramaribo
Vrijdagmiddag vertrokken we vanaf vliegveld Zorg en Hoop met 12 reisgenoten met het vliegtuig. Alleen de vliegtuigtrip was al een punt om tegenop te kijken, aangezien we met Blue Wing vlogen. Blue Wing staat hier op de zwarte lijst, dus waarom ze nog mogen vliegen is mij een raadsel. Daarnaast vlogen we met een "Antronov" of iets dergelijks...in ieder geval een vliegtuig van Russische makelij. Alle ingedrienten waren dus aanwezig voor een onrustige vlucht.
Niets was minder waar, zonder noemenswaardigheden bereikte we na 45 minuten de landingsbaan van Raleighvallen. De landingsbaan doet een beetje denken aan Flying Docters. Dat idee is niet eens zo gek, als je bedenkt dat meer dan de helft van de reisgenoten artsen in opleiding waren. Eenmaal bij de slaapplek aangekomen werden we verwelkomd door een hele groep Doodskopaapjes. Geweldig om deze beesten in het echt te zien en om ze gewoon te kunnen voeren.
Trouwens: alle foto's van dit verhaal vind je onder deze link. Ik heb geprobeerd wat foto's te selecteren, maar er blijven er nog 60 over...Alles was de moeite waard!
We gaan weer verder met het weekendverslag: Toen we de slaapruimtes gingen inrichten werden we blij verrast: we sliepen in een vertrek wat veel luxer is dan het originele vertrek waar we zouden verblijven. Het eigenlijke vertrek was echter in onderhoud, dus werden we gedwongen in het "luxe" vertrek te verblijven. Veel stelde dit nog niet voor (eigenlijk sliepen we nog in de open lucht), maar het uitzicht op de rivier was fantastisch.
Vrijdag hebben we verder niet veel gedaan, behalve zwemmen in de rivier en s'avonds een beetje chillen. Zaterdag stond de wandeltocht naar de Voltzberg op het programma en daar moet je goed uitgerust voor zijn. In totaal is het 3 uur wandelen naar de Voltzberg en dan moet je nog zo'n 20 minuten de berg beklimmen. De wandeltocht was zwaar, maar mooi. Onderweg nog wat apen gezien, maar verder weinig spannende dingen. De beklimming naar de Voltzberg was ook heftig (als je niet genoeg voorover leunde, duikelde je achterover). Bovenop de Voltzberg was het uitzicht geweldig. Lang konden we echter niet blijven, want het was echt te heet om stil te blijven staan. Op de terugweg hebben we nog even gerelaxed onder een waterval, maar verder die dag weinig bijzonders gedaan. S'avonds natuurlijk heerlijk geslapen op een persoon na. Er zat een gigantische vogelspin in onze "kamer", dus Annemieke heeft geen oog dichtgedaan. Zoals de foto's laten zien hadden we een goede klamboe om ons heen, dus ik kon me niet druk maken, maar Annemieke kon er niet aan wennen.
Zondag hebben we de hele dag gerelaxed. Beetje zwemmen, beetje lezen, beetje vogels kijken (lees: papegaaien kijken)..prima. S'avonds hebben we met de hele groep gevolleybald. Een plaatselijke bewoner was scheidsrechter en die kon je veel wijs maken wat betreft de regels...veel mensen vonden hem partijdig, ik vond hem erg goed fluiten! Tijdens het volleyballen nam het aantal toeschouwers aanzienlijk toe..alle bomen om ons heen bevatte apen die aandachtig toekeken wat wij aan het doen waren (aapies kijken heet dat geloof ik). Later op de avond werd er nog een optreden verzorgd door de plaatselijke bewoners...was ook super!
Maandag hebben we nog even een tocht naar de Moedervallen gedaan (de watervallen waar de Raleighvallen mee beginnen) en rond 14.00 uur vertrokken we weer richting Paramaribo.
Al met al een fantastisch weekend onder fantastische omstandigheden. Beter konden Annemieke en Martijn het niet treffen. Het is tevens een van hun laatste activiteiten, want donderdag vertrekken ze al naar huis. Donderdag komen met hetzelfde vliegtuig m'n vader en moeder aan in Suriname. Ik ben erg benieuwd hoe zij het hier beleven...Met hun ga ik de 15e naar een Negerdorpje ergens in "the middle of nowhere", dus ik ben benieuwd.
Leuk om te lezen dat iedereen een goede vakantie heeft gehad. Langzaamaan zal voor iedereen wel weer het normale ritme beginnen. M'n ticket voor december is geboekt, dus van 30 november tot 19 december zal ik even in Nederland vakantie vieren. Kijk ik toch ook wel naar uit...nu ga ik nog even van het zonnetje genieten, want het is hier heet!! (+/- 35 graden)
Groeten,
Joep
05 September 2006 - 18:39
Lies:
heey..tof man! alleen 1 probleem..30 november heb ik een parate kennis toets;) en ik zou je ophalen met de auto! hoe laat kom je aan? maar vet man..die aapies:D ga nu ff de fotos bekijken..spreek je(K) -
05 September 2006 - 20:27
Viola:
Ieieieieeieee die spin! Kan mij voorstellen dat Annemieke een bange nacht heeft gehad, die wil je echt niet in je bed hebben! Verder geweldige natuur. Moet echt een belevenis zijn geweest daar! Leuk dat je bezoek direct wordt vervolgd door je paps en mams. Zien ze elkaar nog even?
Plezier maar weer, enne laat je lekker verwennen door pa en ma!
Groetjes! -
05 September 2006 - 21:09
Mam:
Goh, wat prachtig. Dit is echt een hele mooie trip. Het ziet er schitterend uit.Wij voelen natuurlijk de warmte niet , dat weten jullie wel!Maar wel een hele mooie belevenis voor jullie. Annemieke en Martijn nog veel plezier , de laatste dagen in Paramaribo. Wij zullen jullie gras nog even maaien en dan pakken we onze koffer. Tot ziens op het vliegveld! Kus mam -
05 September 2006 - 21:17
Lars:
Joep,
alles goed daar lees ik.
Leuk dat je in december terugkomt voor mijn verjaardag!
Groeten,
Lars -
05 September 2006 - 21:18
Vaders:
Goh, Viola, ik had het idee dat het nou eens andersom zou zijn. Dat verwennen dus! We hebben bijna ons hele leven al voor die knul klaar gestaan en toevallig net ook weer een verhuizing achter de rug!
Maar Joep (en M&M), het ziet er fantastisch uit. Genieten! -
05 September 2006 - 21:22
Ineke:
Hallo Joep, Gisteren je moeder gesproken. Ze vertelde dat jij in Suriname zat en wees me op deze site. Leuk zeg heb 2 dagen nodig gehad om alles te lezen en bekijken. Wat een mooie tijd heb je zo. Natuurlijk heb ik gelijk Roy gebeld en hij zou contact met je zoeken. Nu ik lees je verslagen wel nog een paar fijne dagen met je zus en zwager en natuurlijk een hele fijne tijd met je ouders.
Groetjes, Ineke -
06 September 2006 - 15:35
Miek:
Gelukkig hebben wij ook nog een beetje foto's en film, dus voor degenen die er niet genoeg van krijgen... :-)
Verder alles oke, zijn nu op Joep zijn werk om zo direct vast in te checken voor de terugvlucht. Het wordt met de dag warmer volgens mij dus sterkte mam! Hopelijk zien we jullie nog eventjes morgen, goede reis in ieder geval!
Kus Miek -
06 September 2006 - 15:38
Miek:
Oh ja Hans, zo groot als afgelopen weekend zijn ze toch niet bij ons, die achtpotigen????
Anders heb ik nog een reden om hier nog langer te blijven!!! -
06 September 2006 - 16:25
Viola:
Uhhmm...oeps...vader de Jong... even vergeten dat iedereen natuurlijk dit gastenboek leest, incl paps en mams... Uiteraard zal Joep jullie de mooiste plekjes van het eiland laten zien, maar er gaat niets op tegen een lekker maaltje, gemaakt door moeders 9of vaders!!) (na een harde werkdag van Joep, neem aan dat hij niet heel de week vrij is...zo ja, dan geldt het niet natuurlijk en zal Joep voor jullie moeten koken).
Ik zal Joep nog even extra mailen dat hij jullie heerlijk in de watten/hangmatten moet leggen!
Veel plezier daar!
Groetjes -
10 September 2006 - 21:13
Miek:
Tjesus wat is het hier koud!!! Ben bij thuiskomst maar even in 'n warm bad gaan liggen om het warm te krijgen!
Verder alles goed bij jullie? Vermaken pap en mam zich nog? En jij ook met hen? Nog maar 'n paar daagjes en dan alweer op trip, leuk man!
Goed, we horen wel weer, kus! -
11 September 2006 - 17:01
Inge:
Je had het al gezegd aan de telefoon, maar ik lees nu ook dat het echt fantastisch was! Hoe is het bij unamic? Nog van die onmenselijke werktijden? Hier in NL schijnt het zonnetje weer! Echt heerlijk..
Verder heb ik het alweer helemaal gehad hier! Het is weer gewoon precies hetzelfde, alsof ik nooit ben weggeweest! Echt joep, geniet er maar van! Ik zou graag nog ff bij tor willen liggen!
Nieuwe lading leuke stagiaires? Zal vast wel goedkomen toch!? Nou joepie, geef iedereen een hele dikke kus daar! en heel veel plezier met je ouders! (Doe je corry in Botopasi de hartelijke groetjes van me?)
Bigi bosi uit Breda -
12 September 2006 - 14:10
Eline:
Hey Lief snoepje. Als ik je verhalen lees mis t allemaal echt weer..!! Geniet ervan, want de tijd vliegt echt om. 28 september is er reunie in Breda, dus als je daar je ticket aan wil besteden?? :) Eigenlijk hoor je daar namelijk ook bij.. Hele dikke smakkerd en niet teveel kip eten he? :)
psI Hoe is t met je pimpauto?
psII En met je collega's (1 iemand in t bijzonder?)
Brasa!! -
12 September 2006 - 16:31
Joep:
In verband met drukte op m'n werk even geen update. M'n ouders vermaken zich prima en kijken eigenlijk nog dagelijks vol verbazing naar het dagelijkse leven hier. De beruchte cultuurshock is op hun zeker nog van toepassing. Wel leuk om te zien...Zal komend weekeinde helemaal zo zijn als we dus naar Botopassi in het binnenland gaan.
Volgende keer reageer ik ook even op de (soms erg grappige) berichten...
Joep -
12 September 2006 - 21:09
Hélène:
Hallo Joep, Aad & Trees.
Met smart zit ik te wachten op een leuk verslag van je Joep maar je hebt het natuurlijk te druk met al je visite.
Veel plezier in "Botopassie".
Ik ben net met Phoebe en Doris naar het "strand van Schellinkhout"geweest waar ze heerlijk hebben gepoedeld, nl. 27 graden vandaag.
Groeten Hélène -
13 September 2006 - 16:27
Robert:
Hey ouwe tijger! Gaaf tripje man naar Raleighvallen. Mooie foto's ook. Gaaf dat je dat met je zuster en Martijn kon doen. 'T ga je goed.
Groet Ro -
14 September 2006 - 14:34
De Buurtjes Veldhuis:
Allus goed daar? Verwen je ze niet teveel Joep. En voor die vogelspin is je moeder niet bang!!
Groetjes. -
14 September 2006 - 14:43
Trees:
Hallo alle waarbenjij.nu lezers.
Aad en ik zijn op bezoek bij Unamic Suriname. We kunnen nu zien hoe Joep hier werkt. Ik denk dat ik hier even blijf, want het is hier heerlijk koel. Ja, het is zweten in Suriname! Ook blijven we ons ogen uitkijken om hoe ze hier leven en wonen. Het is echt een andere wereld. Je moet het echt met eigen ogen zien om een beeld te krijgen van deze andere wereld. Gisteren hebben we een tour gemaakt naar een oude plantage en ook een oude suikerfabriek bij Mariënburg bezocht. Het fort Nieuw Amsterdam hebben we ook bekeken. We zijn met een bootje over de rivier de Commewijne gevaren naar de plantage Frederiksdorp. Dit is een prachtig onderhouden plantage. Het was een heerlijke relaxte dag. Samen met nog 2 vrouwen hebben we met de gids de hele dag rond getoerd. We hebben zelfs zijn eigen huis in Commewijne bezocht. De gids kwam uit Holland. Hij is een geboren Surinamer en nu na 36 jaar weer terug gegaan met zijn Hollandse vrouw. Wel een hele stap, maar hij woont nu prachtig op het platteland in Commewijne. Dit is niet ver van de stad Paramaribo.
Wij vermaken ons hier prima. Op het balkon van Joep's huis is het heerlijk vertoeven. De Koosstraat is een hele rustige straat in een van de buitenwijken van Paramaribo. Als het te heet wordt gaan we naar Torarica in het cerntrum van de stad, waar we heerlijk aan het zwembad van dit hotel kunnen chillen! Morgen wordt het spannend. Dan gaan we een binnenlandtoer maken naar Botopassie.Vijf uur rijden over de weg, want waarschijnlijk niet een echte vlakke asfaltweg zal zijn, dan nog drie en een half uur varen met een korjaal over de surinamerivier. Ik hoop dat we de stroomversnellingen droog over komen. Jullie horen hoe dit allemaal afloopt. Daar in Botopassie kunnen we uitrusten en in het dorpje(2000 inwoners) bijkomen van de tocht. Vrijdag gaan we er heen en na 2 nachten gaan we weer terug naar Paramaribo. Dus dan zullen jullie onze belevenissen wel lezen op deze site. Allemaal heel veel groetjes van ons. Voor Lisa een dikke kus ( ook natuurlijk voor Miekie en Martijn) We bellen natuurlijk nog wel. Hélène veel plezier met Phoebe. Gaat ie ? Groet uit het koele callcentre en het hete Suriname. Aad en Trees -
14 September 2006 - 18:14
Kees En Constantia:
Hallo luitjes, Even een berichtje uit het toch wel lekker warme Nederland. Gelukkig heeft Trees nog wat geschreven, want we waren wel nieuwsgierig naar jullie belevenissen tot zover. Veel plezier verder en doe voorzichtig op jullie trip in the bush.
Groetjes
18 September 2006 - 09:04
Marcel Kok:
Joep,
Alles goed daar in Suriname.
Ik snap dat je het momenteel geweldig druk heb nu je ouders er zijn maar wat ons betreft mag je de site gerust even bijwerken.
Aad is toch niet "op de zaak" dus we kunnen nu rustig kijken op Internet...Hoe is het met je ouders genieten ze nog een beetje..??
Veel plezier nog en ik kom je wel tegen als je weer naar Ajax loopt.
Marcel -
18 September 2006 - 09:05
Edwin:
Hoi Joep,
Al een tijdje niets meer gemeld, veranderd, etc. Zoals je merkt willen wij graag op de hoogte blijven.